perjantai 19. huhtikuuta 2013

Mielipideteksti: Nykynuoret


Nykynuoret from the ghetto



Nykynuorisolle on tapahtunut jotain. Viime viikolla pyöräilin kotiinpäin koulusta kun vastaani tuli viitosluokkalainen. Hän oli ruumiinrakenteeltaan pullea, hänellä oli päällään ylisuuri xxxl huppari, lippalakki joka osoitti suoraan ylöspäin ja lökäpöksyhousut jotka roikkuivat niin että näytti että housuihin olisi päässyt jotain ylimääräistä. Huomattuaan minut tämä viitosluokkalainen ryhdisti hartioitaan, otti leveämmän asennon ja jatkoi kävelyään minua kohti. Ohittaessani hänet viitosluokkalainen vielä mulkaisi minua kuin yrittäen näyttää joltakin uhkaavalta. Pyöräilin hänen ohitse ja repesin nauruun. Mitä ihmettä nykynuorisolle on tapahtunut?

Ja se oli vain yksi niistä tapauksista jolloin olen altistunut tälle niin sanotulle jonne- kulttuurille. Jonneksi kutsutaan noin neljänneltä luokalta kahdeksannelle sijoittuvia nuoria. Jonnelle ominaista on naurettavan ylisuuret ja löysät vaatteet, tasainen lippis ja he juovat energiajuomia (josta johtuen jonnet ovat ylipainoisia) näyttääkseen kaikille kuinka pahapeppuja he ovat. He huutavat opettajille, kiusaavat muita hyviä oppilaita ja laiminlyövät oman opiskelunsa. Olen itse saanut jo mittani täyteen jonneista meidän koulussa. kun menen ruokalaan, kävelen mediateekin ohi missä jonnet uhittelevat opettajille pitämällä hattunsa päässä ja huutamalla. Eikö näille jonneille rakentaa vaikka oman koulunsa missä voivat litkiä juomiaan ja hyppiä seinille?

Kuten Susanna Kauppikin omassa "Harrastaa, ei harrasta" tekstissään tiedottaa, nuorisolle ei ole tarpeeksi virikkeitä. Kaikki harrastukset menevät kuin kuumille kiville ja ne nuoret jotka jäävät ilman paikkoja alkavat pyöriä kauppojen kulmilla riehuen ja ilkivaltaa tehden. Kouluissakin voisi järjestää illemmalla jotain aktiviteetteja. Ja nuorison riehuminenhan johtuu levottomuudesta ja energiajuomista niin eikö liikuntatuntien määrää voisi kouluissa lisätä? yksi tunti liikuntaa ei ole tarpeeksi, kolmesti viikossa olisi parempi.
Jos mikään ei muutu niin kohta Lauritsalan kaupat tulvivat jonneista.

Tuossa linkki Kaupin "Harrastaa, ei harrastaa" kirjoitukseen

http://www.esaimaa.fi/Mielipide---Kolumnit/2012/08/20/Harrastaa%2C+ei+harrasta/2012113948464/67

1 kommentti:

  1. Kirjoitat värikkäästi. Huumori on hyvä - ja harvinainen - lisä mielipidekirjoituksessa. Tekstisi on ainakin vähän vanhemmalle lukijalle varsin avartava lukukokemus!

    VastaaPoista