maanantai 6. toukokuuta 2013

5. Tarvitaanko ikärajoja?

   Nykyään kaikessa on ikärajat. Elokuvissa, lehdissä, televisio-ohjelmissa, hoitoaineissa ja niin edelleen. Ikärajoja on aina luotu estämään tietyn ikäisiltä ihmisiltä heidät turmelevat ja sopimattomat asiat. Herää kuitenkin kysymys, ovatko ikärajoitukset onnistuneet tehtävässään?
   Kun itse olin nuorempi, vanhempani eivät koskaan antaneet minun katsoa K18- elokuvia. olin noin 9- vuotias kun näin ensimmäisen kerran "Alien" elokuvasarjan ensimmäisen osan. Vanhempani olivat kertoneet sen olevan pelottavin elokuva jonka he ovat nähneet, joka vain lisäsi haluani nähdä tämä elokuva. Katsoin elokuvan kokonaan, enkä tajunnut, mikä elokuvassa oli niin pelottavaa. Elokuva saattoi vanhempieni aikaan olla pelottava mutta itseäni vain hieman huvitti mustassa latex- puvussa hyppivä mies.
   Ikärajojen asettaminen, esimerkiksi elokuviin, on hieman kaksipiippuinen asia. On hyvin yleistä että lapset yrittävät aina tehdä kaiken mitä heiltä kielletään, jolloin ikärajat vain kasvattavat lasten kiinnostusta. Ikäraja- leimoja on lisätty kirjoihin, tv- sarjoihin ja ties minne koska kukkahattutätien mielestä kaikissa mahdollisissa tuotteissa pitää olla ikärajoitukset näkyvillä niin että ne pystyy näkemään 10 metrin päästä. Ongelmana siis on että ikärajoitukset vain keräävät huomiota.
   Joten pitäisikö ikärajoitukset poistaa? Jos lauantai- illan elokuvasta poistettaisiin ikärajoitusleimat, katsoisivatko lapset kyseisiä elokuvia? Omasta mielestäni elokuvien rajoitukset voisi poistaa. Jos lapset välttämättä haluavat katsoa illan leffoja, niin minun puolestani katsokoot. Onpahan sitten heidän oma vikansa jos leffan jälkeen ei nukuta kolmeen viikkoon. Ja todennäköisesti lapset eivät jaksaisi enää katsoa kyseisiä leffoja, koska rajoitukset puuttuisivat, indikoiden leffan olevan tylsä.
   Ikärajoituksia on kuitenkin muussakin kuin elokuvissa. Jos alkoholi tuotteista poistettaisiin ikärajoitukset, seuraukset eivät olisi mukavaa katseltavaa. Jos pelikoneista poistettaisiin ikärajoitukset, lapset työntäisivät kaikki rahansa hauskasti pyöriviin koneisiin. Baareihin pitäisi varmaan lisätä unikulmat jossa muutaman oluen juotuaan pikkulapset voisivat sammua.
Ikärajoitukset ovat siis ihan kohdallaan tietyissä asioissa. Niihin voitaisiin suhtautua kuitenkin enemmän maalaisjärjellä. Kohta televisiossa ei saa enää näyttää muuta lastenohjelmaa kuin "Mikki Hiiren kerhotalo", koska kukkahattutädit ajattelevat 80- luvun "Tom ja Jerry" piirrettyjen olevan liian väkivaltaisia. Onneksi Mikki opettaa meidän lapsillemme, minkä värinen on punainen. Muutenhan he eivät sitä voisi tietää.

2 kommenttia:

  1. Teksti hyvää eikä sattunut silmään pahemmin kirjoitusvirheitä. Vaikka elokuvia oli käsitelty hyvin, olisin itse toivonut tarkempaa käsittelyä muiden ikärajojen kohdalla. Olisi voinut olla erikseen lopetuskappale. Aloituskappale oli hyvä! 3 tähteä (***)

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä Viivin kanssa siitä, että muista kuin elokuvia koskevista rajoista olisi voinut kirjoittaa laajemmin. Elokuvien ikärajoja toki käsittelet ansiokkaasti. Kieli on pääosin sujuvaa, ja osaat mukavasti havainnollistaa esimerkeillä. Tyyli on kaiken kaikkiaan kolumnimaisen reipas. ”Alkoholituotteet” on yhdyssana.
    ****-

    VastaaPoista